A B D E F G H K L N P R S T U V W Z

Vegetabilsk garving

Vegetabilsk garving generelt

Lær, som blir garvet med plantelige midler, betegnes som vegetabilsk lær. Man snakker også om plantelig garvet lær, lohgaret eller gammelgarvet lær. For flere århundre var den vegetabilske gravingen den mest brukte metoden. Nå blir kun 10-12% av lær garvet vegetabilsk og gjort holdbar slikt.
Man bruker eike- og fikenbark, tarabelg, olivenblader, Quebrachotre eller Mimosabark for å garve læret. Virkestoffene, som forekommer i disse plantetypene, blir kalt "Tannine". De blir produsert og lagret av plantene, for å unngå medetere. Globalt er det rundt 300 plantearter som kan produsere disse virkestoffene. Hos Gusti Lær blir alle produkter i nature linjen garvet med barken til Babultreet.

babooltree_Easy-Resize-com

 Artene av vegetabilsk garving

Plantegarving underdeler man i 2 ulike typer: gruvegarving og tønnegarving. Hos den mye lengre gruvegarvingen trenger læret 20-30 måneder, før hele prosessen er fullført. Hudene blir i 6-18 ulike gruver førgarvet i "fargegangen" og blir så plassert i en "dynke" eller "forsetning". Hos tønnegarvingen tar det bare noen dager og man bruker sterkere konsentrerte miksturer og mekanisk bevegende tønner, for å gjøre hudene holdbare. For å gjøre gruvegarvingen raskere kombinerer man prosessen gjerne med tønnegarving. Men dessverre spiller tid en faktor under produksjon, som fører til at største parten av garvingen av naturlær skjer i tønner.  

Pflanzengerbung Gruben

Egenskapene til lohgarvet lær

Garvingen med plantelige midler er ofte dyrere, enn sin nærme søsken, kromgarvingen. Dette har hovedgrunnen at man trenger opp til 30kg med bark, eller 20kg med frukt, for å garve et eneste skinn. Egenskapene Gol det ferdige naturlæret, bestemmes av syregraden av miksturen de ble garvet i. Hos syrlige miksturer kan man sammen med en lang garvetid på et relativt fast lærprodukt. Mykere lær får man i søtere miksturer.

vegetabile Gerbung Gusti Leder

Farging av vegetabilsk garvet lær

Den karakteristiske fargen til naturlær er brun eller lohfarget. Faktorer som lys, fuktighet og fetting kan ha en innflytelse på fargen til ufarget lær. Jo fuktigere og fett læret er, jo mørkere er det. Læret blir lysere, jo tørkere det er. Derfor bør plantelig garvete lærprodukter regelmessig pleies med passende pleieprodukter. 

Fettung Taschen Gusti Leder

Finn ut mer om vegetabilsk garving i denne videoen:

Andre kilder (Zugriff: 12.12.2018)

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_gerbverfahren_und_durchfuehrung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Vegetabile_Gerbung

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_mit_gerbstoffe_und_extrakte

Gusti Leder nature Produkte

Leon model Leon
Skulderveske, lær, Leon
1379,00 NOK
Timmy model Timmy
Stiftemappe Federtasche Schlamperrolle Stifterolle Vintage Braun Leder
139,00 NOK
Joey model Joey
Portemone lommebok Vintage herrer brun lær
249,00 NOK
Eleanor model Eleanor
Ryggsekk collegeryggsekk lærryggsekk byryggsekk Vintage brun lær
1089,00 NOK
gusti-leder.de Reviews with ekomi.de