A B D E F G H K L N P R S T U V W Z

Wet Blue

"Wet Blue" generelt

Kromgarvet lær, som ennå befinner seg i en våt tilstand, kaller man også "Wet Blue" lær. For å telle som "Wet Blue", må det halvferdige produktet ha et vanninnhold på minst 50%. Gjennom garvingen blir hudene kun gjort holdbare. For å bli til ferdig lær, må de tørkes, farges og ordnes i de neste arbeidsskrittene. Det "blåe vått" får sin karakteristiske farge fra det blåe Krom(III)-Oksid, som læret konserveres med under kromgarvingen.

Wet Blue

Lagring og transport av "Wet Blue" 

Det våte læret er før videre produksjon lenge holdbar i lagring. Her er det viktig å passe på at læret er forberedt på lagringen gjennom de ulike førprosessene, slik som hårfjerning, kjøttfjerning eller spalting og avvelking. Viktig er også at "Wet Blue" læret beholder sitt høye vanninnhold, siden det fort kan oppstå rynker under lagring og transport. Om varen tørker ut for mye, er det vanskelig å fjerne disse rynkene i etterkant. 

Lagerung Wet Blue Leder

Muggsoppangrep hos feil lagring av "Wet Blue" lær

Ved siden av risikoen for uttørking, kan det forekomme andre problemer ved for fuktig lagring av læret, nemlig Muggsopp. Disse soppene er tydelig synlig i læret i ulike farger (grå, lilla, gul, rød, grønn, brun) og ser sirkulære ut. Ved videre produksjon kan disse nesten ikke fjernes. For å forhindre dette må fungizide hjelpemidler brukes, som er spesielt laget for bruk på lær. Sopp på "Wet Blue" lær kan i ferdige produkter føre til høy avfetting. 

Wet Blue Leder Gusti-Leder

"Wet Blue" i videre produksjon

I videre produksjon blir kromlæret farget ved hjelp av kromgarvestoffer. For å få lysere lær blir læret bleket ved hjelp av en ettergarving, istedenfor å farge det. Etter garvingen og etterfettingen, betegner man det tørkede læret som "Crustlær" eller "Krom-Crust". 

Weiterverarbeitung Wet Blue Crust

 

 

Andre kilder (Zugriff 11.12.2018):

  • lederpedia(punkt)de/lederpruefung_lederbeurteilung/wet-blue_leder_untersuchung

  • lederpedia(punkt)de/lederbegriffe/wet-blue

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Wet_Blue

  • leder-info(punkt)de/index.php/Wet_Blue

Unsere Produkte

Abel model Abel
Korthylster kortholder kortetui lommebok portemone liten grått lær
289,00 NOK
gusti-leder.de Reviews with ekomi.de