A B D E F G H K L N P R S T U V W Z

Kromgarving

Kromgarving generelt

Først i 1858 begynte man å eksperimentere med kromsalt i garving. Raskt ble kromgarving den mest brukte garvingsmetoden og kun gjennom oppdagelsen av kromgarving kunne nådagens mangfold i lærindustrien bli mulig. Nå blir denne garvingsmetoden brukt for ca. 85% av den internasjonale lærproduksjonen, hovedsakelig for klær, sko eller polsterlær.

Chromgerbung Leder Gusti

Egenskaper til kromgarvet lær

Lær, som ble garvet med kromsalt, stikker ut i forhold til plantelig garvet lær, med sin dobbelt så høye rivestyrke. I tillegg er det lettere, siden kromsaltene ikke fyller huden under garving. Garvingsprosessen er i tillegg raskere og materialsparende, som sparer på ekstra kostnader.
Spesielt populært er det såkalte “Wet Blue” læret, som i produksjonen etter garvingen ennå er vått. Det åpenporige læret med sin karakteristiske blå fargetone lar seg lagres godt og er slik transporterbart internasjonalt.

Wet Blue Leder Gusti

Krom-VI garving

Om og om igjen hører man nyheter om farlige kromnivåer i lærprodukter. Her et det ofte snakk om den skadelige Krom-VI. Krom-III blir regulært brukt til garving og er ikke helseskadelig. Den forårsaker vanligvis ingen allergiske reaksjon, selv ved intensiv kroppskontakt ved sko- og klærlær. 

Gjennom feil under produksjonen kan det helseskadelige Krom-VI havne i læret og slik danne et risiko for brukeren. I lærprodukter garvet med Krom-III kan man kun i spesielle tilfeller finne Krom-VI spor. Inhalering av Krom-VI støv gjelder som kreftfremkallende, men disse kan ikke forekomme i læret. Det forbliende allergirisikoet i det hverdagslige lærbruk er meget lav. Kun en forsvinnende del av befolkningen (ca. 0,5%) har en krom-allergi.

Chrom VI Chromgerbung

Økologi ved kromgarving

Ved kromgarving oppstår søppel og kromholdig avløp, som må bli opparbeidet og resirkulert ordningsmessig. I moderne garverier klarer man å gjenvinne verdifulle stoffer og binder slik nesten 97% av det brukte kromer. Slik blir avløpsbelastningen minsket og kostnader redusert.

Chromgerbung Gusti Leder

Krom i produksjon hos Gusti Lær

Vi hos Gusti Lær forsikrer en høy rivestyrke hos våre kromgarvete produkter. Alle produktene under Gusti Lær studio linjen er kromgarvet. De store produsentene til Gusti Lær studio linjen inneholder de internasjonale standardene til SA 8000. I regelmessige laborundersøkelser blir det forsikret at hos alle lærtypene til produsentene, verdiene i forhold til Krom-VI blir innholdet. Denne undersøkelsen blir holdt i både anerkjente laboratorier i India, men også gjort av “TÜV SÜD”.

 

zusätzliche Quellen (Zugriff 7.11.2018)

  • leder-info(punkt)de/index.php/Chromgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Chromgerbung

  • oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleiden-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/chromgerbung

 

Gusti Leder Studio

Acton model Acton
Beltvesker mageveske festivalveske hoftevesker Vintage svart lær
649,00 NOK
Alena model Alena
Lærryggsekk ryggsekk liten byryggsekk damer brun lær
1299,00 NOK
gusti-leder.de Reviews with ekomi.de