Trangarving
Trangarving generelt
Trangarving er en type fettgarving, der lær blir garvet ved hjelp av animalsk tran. Det produserte læret blir også kalt semsket lær. Ofte blir sau- og lammeskinn garvet med fiskeolje (tran). Det brukte tranet kommer vanligvis fra torsk, sjeldnere fra seler og hvaler. Fisker og pattedyr har en høy konsentrasjon av umettet syre i sine fettstoffer, som binder seg med oksygen (oksidering) og sørger slik for garvingseffekten. Dette mangler hos fettet fra landdyr, som er grunnen til at bruket av dette fettet til garving ofte blir kalt en "uekte garving".
Prosess og faser under trangarving
Hud, som ble garvet ved hjelp av transtoffer, heter semsket lær. I motsetning til konserveringen av fettgaret lær, tar produksjonen av semsket lær mye lengre, ca. 6-9 måneder. Prosessen består av 2 faser. I den første fasen blir huden tovet i en tønne med tranolje. Så følger tørkingsprosessen, der tranet binder seg med lærfaserne. Begge fasene blir rulert om og om igjen. Etter oksideringen blir det overflødige fettet vasket ut ved hjelp av sodavann.
Egenskaper semsket lær
Trangarvingen kan enten skje alene (ekte semsket) eller i en kombinasjonsgarving (nysemsket). Hos nysemsket lær blir det førgarvet med formaldehyd, også følget med trangarving. Viktige egenskaper hos semsket lær er mykheten, enkel rengjøring, sugeferdighet og temperaturutholdenhet opp til 70°C. Semsket garvet lær har etter garvingsprosessen en mørkebrun farge, som ofte blir bleket ved hjelp av vannstoffperoxid i etterkant.
Bruk semsket lær
Ikke kun sau- eller geiteskinn, men også villskinn blir garvet med tranolje. Om arrlaget blir fjernet hos rådyr- eller hjorteskinn, får man i ferdig tilstand røfflær. Det semiske læret fra rødvilt blir gjerne brukt til tradisjonelle drakter eller hansker. Utover dette blir semisk lær gjerne brukt i ortopedien, der den kjennetegnes gjennom sin vaskbarhet, svettbestandighet og myket. Utover dette blir læret gjerne brukt som vinduslær og for rengjøring.
Andre kilder (Zugriff 07.12.2018):
-
oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleider-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/fettgerbung
-
de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/S%C3%A4mischleder
-
lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder